Plastiklerin basit şekilde işlenmesi

Plastiklerin basit şekilde işlenmesi

PLASTİKLERİN BASİT ŞEKİLDE İŞLENMESİ

TERMO PLASTİKLERİN,MÜHENDİSLİK PLASTİKLERİNİN İŞLENME ŞEKİLLERİ

Termoplastik materyallerin imaltında hem tahta hem de metal işleyen makinalar kullanılabilir, bunlar çabuk dönen ve iyi demirlenebilir olmalıdır. Etkin bir şekilde toz ve talaş çıkarması dikkatlice sağlanmalıdır. Tamamlanmış yüzeyin kalitesi kesme aletinin kalitesine, kesme hızına, beslenme oranına ve ısının alet ve parçaları yoluyla dağılmasına bağlıdır. Unutulmaması gereken bir nokta da bütün plastiklerin az ısı iletken olmalarıdır. İmalat işlemi sırasında oluşan ısının büyük ölçüde azaltılması bütün kesme aletlerinin keskinliği ve talaşların etkin bir şekilde kaldırılması yoluyla sağlanır.

Normal işleme makinası çelikleri yeterlidir, fakat karbon Çevirmeli aletler daha dayanıklıdır ve daha iyi sonuç verir.

Normal kesimde soğutma tertibatı gerekli değildir, fakat kesim derinlikleri yükseltildiğinde su veya basınçlı hava yoluyla olan soğutma materyalin yağlanmasını önlemek amacıyla yapılmalıdır, bu işlem satışını yaptıgımız bütün ürünlere uygulanmaz, çünki bazı ürünler bünyesine sıvı emmektedir buna dikkat edilmelidir.

KALIP ÇIKARMA

Her türlü metal freze makinası uygundur, örneğin süratli işleme için yapılmış olanlar, Yüksek kesim hızı ve alçak kesim derinlikleri tercih edilir.

TORNA - CNC

a-) Kaba İşleme

Alçak besleme oranlı düz işlem isteniyorsa, küçük yarı çaplı kesme ucu ve olabilecek en büyük kesme derinliğinin kullanılmasını tavsiye ederiz.

b-) Bitirme (HDPE ve PVC)

Kesme derinliği hemen hemen 1-2 mm. malzemeler diger tüm termoplastiklerde oldugu gibi tornamalada kaba işlemden sonra normal olarak 36-45 saat malzemenin çekmesi beklenmelidir,daha sonra hassas işlem olursa malzemede genelde çekme meydana gelmez.

DELME

Burada da normal tipteki burma matkapları (uç açısı 110°) yeterlidir. Taban uçları özellikle gerekli değildir.

Termoplastik materyaller için temiz ve düz bir bitirmeye keskin kesim aletleri özellikle gereklidir. Basınç uygulanmamalıdır. Burma matkap, kabartma taban kesim kenarları ve cüzi helezon açısına sahip olmalıdır. Sert, plastikleri delerken, Bastırmadan materyalin kazılmasını ve talaşlanmasını önlemek için negatif tabanlı oyma meyil açısı olmalıdır. Bu metod 15 mm'yi aşan delikler için kullanılmamalıdır.

20 mm.'den büyük çapların delinmesinde en iyi yol yerleştirme pimli, iki ağızlı matkap kullanılması ve 40 mm. çaptan büyük delmelerde ise dairesel kesme aletinin kullanılmasıdır. Derin delmelerde basınçlı hava ile sürekli soğutmayı ve talaş çıkarmak için burgunun sürekli çekilmesini tavsiye ederiz.

DİŞ AÇMA

Diş açma konvensiyonel aletlerin kullanımı ile yapılabilir. O derecelik meyil açısı aşılmamalıdır. Vida dişleri, vida veya civataların sık sık sıkıştırılması ve gevşetilmesi sonucunda kolayca zarar görebilirler. Nadiren gevşek olan birleştirmelerin kullanımında saç vidalarını tavsiye ederiz. (Metal plaka vidalarını değil)

TESTERE İLE KESME

a-)Dairesel Kesme

Temiz kesim kenarlarına sahip olmak için, testere ağzı kesim sırasında plakanın üzerinde hafif düz hatlar çizmelidir. 5 mm. kalınlığa kadar olan levhalar çapraz dişli bıçak olmadan kesilebilir, fakat daha kalın levhalarda çapraz dişli kullanılmalıdır. Karbon devirmeli bıçaklar kesme işlemini daha iyi yaptırır ve daha uzun ömürlüdür.

b-) Şerit Kesme

Döner bant ısı dağılmasını daha iyi sağlar. Bu boru, blok, kalın levhaların kesiminde ve ayrıca yuvarlak kesimler için uygundur. Şerit testere ağızları çapraz dişli olmalıdır.

RENDELEME

Konvensiyonel ayarlama, düzeltme ve dengeleme rendeleri uygundur. Doğru model freze ile standart metal planya tezgahlarıda sık sık kullanılır.

BİLEME VE CİLALAMA

Bu her tür pürüzlü veya düz zımpara kağıdı kullanımı ile olur. Döner bileme ve parlatma tekerlekleri kullanırken çok az basınç kullanılmalıdır. Taban yüzeylerinin cilalanmasında parlatma macununa veya su solüsyonlarına batırılmış keçe idrofil pamuk veya kuzu yünü tamponları iyi sonuç verir.

ZIMBALAMA

İnce levhaların zımbalanmasında konvensiyonel aletler kullanılabilir. Gerilme çatlaklarını önlemek için 70°'den az kesme açısı kullanılmalıdır.

KAYNAKLAMA

Kaynatılacak yüzeylerin temiz,tozsuz olması gerekir ve kaynatılacak parcalarda kasıntı olmamalı ve puntaladıktan sonra kaynak yapılmalıdır, ve tekraren kaynak yapılacak yüzey %99 oranlı alkol ıle temizlenmelidir.